Scapa de obiceiurile alimentare nedorite

Mananci prea repede, termini si portiile copiilor sau “ciugulești” tot felul de gustari nesanatoase de-a lungul zilei? Acestea sunt doar cateva dintre cele mai daunatoare obiceiuri alimentare pentru sanatatea ta.

 Nutritionistul britanic Fiona Hunter a identificat cele mai frecvente astfel de deprinderi, dar și cum pot fi renumite mai folositor la ele, potrivit site-ului BBC Good Food.

Infulecatul alimentelor

Daca mananci prea repede, cel mai probabil vei rata semnalul de satietate trimis de creier catre stomac, deci vei consuma mai mult decat ai de fapt nevoie. In plus, daca infuleci alimentele in cateva minute, poti face si o indigestie.

Ca sa scapi de acest obicei, mesteca bine mancarea inainte de a lua alta bucata si fa o pauza de zece minute inainte sa incepi sa mananci a doua portie, apoi analizeaza daca iti mai este foame sau te-ai saturat.

Terminarea portiilor copiilor

Crezi ca ciugulitul din farfuria altcuiva nu conteaza? Gresit. Cativa cartofi prajiti sau pastele pe care nu le-a mancat cel mic se transforma in timp in kilograme nedorite.

O idee buna este ca dupa amiaza sa mananci atat tu, cat si copiii, o gustare: un fruct, un iaurt sau putina branza dulce. In acest fel, vei fi mai putin tentata sa termini ce au lasat in farfurie, pentru ca nu iti va mai fi atat de foame.

Rutina alimentara

Foarte multe persoane mananca o varietate mica de feluri de mancare, din comoditate. Daca insa consumi mereu aceleasi alimente, este foarte posibil ca organismul tau sa ii lipseasca anumiti nutrienti. In plus, acest obicei duce la tot felul de pofte, pentru ca mesele ti se vor parea plictisitoare si insuficiente.

Un inceput bun pentru a renunta la acest obicei este sa incerci cel putin o reteta sau un aliment nou in fiecare saptamana. Intr-un supermarket obisnuit, gasesti o varietate de 50000 de produse, deci nu ai nici o scuza sa nu gatesti variat.

Rontaitul excesiv in timpul zilei

Un pumn de alune sau de chipsuri in timp ce pregatesti cina sau prea multi biscuiti cu ciocolata in fata televizorului sunt doua dintre gustarile nepotrivite pe care le consuma, de cele mai multe ori chiar fara sa iti fie foame. Impune-ti sa mananci numai asezat la masa, in bucatarie, pentru a evita rontaitul inutil.

Mancatul pe fuga

Daca mananci pe fuga, nu ai timp sa alegi alimentele sanatoase. In plus, este mult mai greu sa iti dai seama cat de mult ai mancat, pentru ca stomacul tau nu se va simti plin, deci cel mai probabil te vei supraalimenta.

Respecta cele trei mese principale si doua gustari sanatoase in timpul zilei. Daca mananci in fiecare zi la aceeasi ora, iti obisnuiesti stomacul si creierul sa functioneze dupa acest program. Tine-ti in geanta o pungulita cu fructe uscate sau cateva migdale, ca sa nu fii tentata sa iti cumperi ciocolata sau alte dulciuri.

Lipsa mesei de dimineata

Trezitul dimineata poate fi dificil, mai ales iarna, deci este de intele de ce preferi sa dormi zece minute in plus, in loc sa mananci micul dejun. Daca insa faci asta, pierzi sansa de a incepe ziua in forta.

Atunci cand sari peste prima masa, nu vei da randament in timpul dimineti. Un studiu recent, realizat de Universitatea din Swansea, a aratat ca oamenii care isi fac timp pentru micul dejun lucreaza mai eficient, au mai putine greseli la testele de logica, iar memoria le functioneaza mai bine decat celor care au sarit peste mancatul de dimineata.

Daca nu pot consuma alimente imediat cum te-ai trezit, ia-ti o gustare sanatoasa cu tine: un iaurt sau cateva fructe.

„Ciugulitul” seara tarziu

Resturile de la pranz iti vor face cu ochiul de fiecare data cand deschide frigiderul, mai ales dupa masa de seara. Daca insa ciugulesti tot timpul, vei consuma mai multe calorii decat ai nevoie.

Odata ce ai terminat de mancat, pune resturile in recipiente colorate, prin care sa nu se vada alimentele, apoi spala-te pe dinti, clateste-te cu apa de gura sau mesteca o guma. Gustul mentolat iti va aminti ca ora mesei a trecut. O alta metoda foarte buna este sa gatesti mai putin, in asa fel incat sa nu mai ramana mancare neconsumata.