O gasim tot timpul anului la piata. Este aliata siluetei, e detoxifianta si contribuie la combaterea deficitului de hemoglobina si saruri minerale din organism.

In mod curios, lipidele pe care le contine salata verde si care sunt prezente in componenta ei nu in cantitati foarte mari au efecte sigure si benefice in plan nutritional. De exemplu, contine acizi grasi nesaturati Omega-3, pe care ii gasim in peste si care previn unele maladii cardiovasculare. De asemenea, contine calciu in concentratie apropiata de cea din lapte, ajutand astfel la protejarea sistemului osos.

Cel mai bogat continut il are insa in potasiu si fosfor care protejeaza smaltul dintilor, in magneziu, care lupta impotriva oboselii cronice. Salata verde, in amestec cu celelalte legume de primavara (ceapa verde, ridichi, castraveti) este un aliment complet, mai ales daca avem in vedere si continutul mare de Vitamina C, esentiala pentru buna functionare a organismului. Vitamina B face parte, de asemenea, din substantele nutritionale pe care le contine salata. Vitaminele A si E completeaza acest bogat tablou nutrit ional, al carui ansamblu face din aceasta leguma un aliment exceptional pentru mentinerea sanatatii si a organismului in forma buna. Singura, daca este consumata regulat, lupta impotriva imbatranirii celulare. In sfarsit, bogate in fibre, frunzele de salata ajuta la ameliorarea tranzitului intestinal.

Alte efecte benefice ale salatei sunt cel hipoglicemiant, de drenare a ficatului, diuretic, cu indicatie in litiaze si edem, de aparitie si desfasurare normala a ciclului menstrual. Salata este, de asemenea, indicata in cazul tulburarilor neurovegetative din sfera cardiaca, cum ar fi tahicardia si extrasistolele, nevrozele cardiace. Datorita unor substante cu caracter hormonal, salata este sedativa – consumata mai ales seara contribuie la diminuarea stresului zilnic – si, in plus, are calitatea de a induce un somn fiziologic.

Foaie cu… foaie

Frunzele de salata, in functie de locul unde se afla, la interior sau la exterior, au continut diferit de vitamine, de aceea este bine ca salata sa fie facuta din amestec de frunze pentru a beneficia de toti nutrientii. Consuma salata o data pe zi, in special seara, acrita cu lamaie, pentru ca are proprietatea de a „curata” stomacul si intestinele. Poate fi consumata alaturi de carne de piept de pui sau oua fierte tari si te alegi cu o cina gustoasa si slaba in calorii pentru ca salata are 13 kcal la 100 de grame. La pranz, opteaza pentru o salata combinata cu alte legume de sezon, acrita cu otet, care stimuleaza digestia.

Terapia cu salata

Salata, sub forma de infuzie, are efect antispastic, diuretic si calmant. Infuzia bauta seara asigura un somn bun. Daca se fierb doua salate intr-un litru de apa timp de 20 de minute, se obtine o solutie de uz extern care poate fi folosita cu succes in cosmetica. Compresele au rolul de a tonifia pielea fetei, infuzia putandu-se folosi pentru tratarea cuperozei si a tenului uscat. Astfel, cu lichidul rezultat se pot pune comprese pe fata (pentru combaterea acneei) sau pe alte parti ale corpului, cum ar fi zonele afectate de psoriazis, cu efect decapant, de curatare a pielii. Compresele trebuie sa fie la temperatura camerei si se tin cate 10 minute, de trei ori pe zi.

RETINE!

Salata trebuie sa fie consumata rapid dupa ce a fost cumparata pentru ca se ofileste repede. Pusa in cutia pentru legume a frigiderului, ramane proaspata 24 de ore. Nu puneti lamaie sau otet in salata decat in momentul in care o consumati pentru ca altfel se inmoaie. Cea mai indicata pentru consum in scop terapeutic este salata cruda.

Articolul precedentCe este optimizarea SEO si cum ne ajuta sa atragem mai mult trafic
Articolul următorBaruri si pub-uri de top din Cluj