Poate v-ati intrebat de ce pe un numar mare de produse gasim mentiuni cu privire la existenta sau lipsa glutenului din compozitie. Acest aspect trebuie cunoscut de catre persoanele care nu tolereaza glutenul.

 Glutenul este o substanta proteica pe care o intalnim in boabele si in faina unor cereale (grau, secara, orz). Glutenul poate fi mai periculos decat ne inchipuim daca avem intoleranta la el. Cel mai important este sa depistam cat mai devreme aceasta sensibilitate a organismului, pentru a putea lua masurile necesare prevenirii efectelor nedorite.

Simptomele specifice ale intolerantei la gluten sunt balonarile, durerile de stomac, oboseala, scaderea in greutate, care apar in timp si de care nu putem scapa decat prin dieta fara gluten. Din momentul in care cunoastem aceasta problema a organismului trebuie sa trecem la un nou model de alimentatie care sa se bazeze pe alimente fara continut de gluten.

Intolerantele alimentare, cum ar fi intoleranta la gluten, implica sistemul digestiv. Daca apare o alergie alimentara, sistemul imunitar va reactiona exagerat la anumite alimente, ducand la simptome potential grave sau chiar amenintatoare. Boala celiaca este o boala autoimuna mostenita care afecteaza intestinul subtire.

Pana de curand, oamenii credeau ca intoleranta la gluten este o caracteristica a bolii celiace si a alergiilor la grau. Cu toate acestea, in ultimii ani, au fost publicate mai multe studii care arata ca intoleranta la gluten poate afecta persoanele care nu sufera de niciuna dintre bolile mentionate anterior. Potrivit researchgate.com, noua boala se numeste sensibilitate la gluten fara telina sau sensibilitate la gluten si a fost inclusa in lista bolilor legate de gluten in 2012.

Celiachia, boala intolerantei la gluten

Medical, intoleranta la gluten este denumita celiachie sau boala celiaca. Cu aceasta boala ne putem naste, de aceea mult timp ea a fost considerata mai degraba o afectiune a sugarului si copilului mic. Insa celiachia este si o afectiune a adultului. Celiachia este o boala cronica, necontagioasa, si de cele mai multe ori transmisa ereditar. Din pacate, nu exista un tratament de vindecare totala si definitiva a bolii. Daca nu introducem in organism gluten, il ajutam sa lupte cu aceasta problema si sa ne mentinem intr-o stare de sanatate cat mai buna. 

Cel mai simplu tratament: fara gluten in alimentatie

Cea mai rapida cale de a scapa de simptomele intolerantei la gluten si de a preveni o imbolnavire mai grava este aceea de a nu consuma produsele care il contin.  Persoanele cu intoleranta la gluten nu trebuie sa consume produse alimentare care contin proteine de grau, orz sau secara: paine, gris, biscuiti, paste fainoase, cereale, napolitane. Atentie mare la produsele la care nu ne asteptam sa contina gluten: diferite sortimente de ciocolata, compoturi, sosuri, mustar, prajituri, inghetata, pufuleti, chipsuri, mezeluri. 

Alimente permise in intoleranta la gluten

Persoanele cu celiachie au cativa aliati in alimentatie pe care se pot baza cu incredere. Fructele, legumele, carnea, laptele, nucile si produsele obtinute din alte cereale care nu contin gluten (orez, porumb, amidon din cartof si porumb) pot fi consumate. In plus, din categoria produselor procesate pe care le gasim in supermarketuri sunt indicate doar cele care au clar mentionata pe eticheta lipsa glutenului din compozitie. 

Sfat: Urmareste lista de ingrediente a produselor cumparate. Legislatia ii obliga pe producatori sa specifice daca produsul contine gluten. 

Articolul precedentCum arata o zi intr-un studio de videochat?
Articolul următorDiagnosticul timpuriu al autismului